Czym karmić źrebaka? Najczęstsze błędy w żywieniu źrebiąt. 

Zapewnienie optymalnych warunków bytowych i żywieniowych jest kluczowe dla właściwego rozwoju młodego organizmu. W przypadku kiedy decydujemy się na posiadanie źrebaka powinniśmy wiedzieć co ma wpływ na jego dobrostan i harmonijny wzrost, a co może mu zaszkodzić. 

Zaczynając od początku czyli od klaczy należy pamiętać, że dla prawidłowych procesów rozrodczych istotny jest m.in. jej wiek, kondycja, stopień odżywienia i ogólny dobrostan. Mając na uwadze czas trwania ciąży  (średnio 335 dni), należy zaplanować termin krycia na miesiące wiosenne tak aby źrebię przyszło na świat wiosną i mogło w promieniach słonecznych cieszyć się w pierwszym etapie swojego życia nieograniczonym dostępem do zielonych pastwisk. Badania potwierdziły, że źrebięta z miesięcy wiosennych, które miały zapewniony stały dostęp do wybiegów są zdrowsze, silniejsze i mniej podatne na kontuzje. Kiedy termin wyźrebienia przypada na okres zimowy warto uzupełnić dietę klaczy o substancje stymulujące produkcję immunoglobulin IgG w siarze, (np. Beta-glukan) i zapewnić podaż zestawu witamin i minerałów (np. VitaMax lub Algea) szczególnie w przypadku stosowania u klaczy ubogiej diety – głównie siano i owies.

W kwestii zapewnienia optymalnych warunków do prawidłowego rozwoju źrebiąt pamiętajmy o kilku aspektach – właściwe warunki odchowu oraz żywienie dostosowane do etapu życia:

  1. Źrebię powinno dorastać wraz z innymi rówieśnikami i w miarę możliwości móc jak największą część z doby spędzać na pastwisku. Ruch jest kluczowy dla harmonijnego rozwoju.
  2. Należy pamiętać, że na pastwisku konie muszą mieć stały dostęp do czystej wody, nie tylko w okresie letnim.
  3. Ważne jest unikanie wysokoenergetycznego żywienia, które prowadzi do przerostu masy mięśniowej co skutkuje przeciążeniem stawów.
  4. Zbyt duża podaż wapnia przy zbyt małej ilości fosforu skutkuje rozwojem osteochondrozy (przeczytaj artykuł)
  5. Miedź wchodzi w skład enzymu niezbędnego dla prawidłowego przebiegu procesu kostnienia u młodych osobników. Niedostarczenie miedzi na właściwym poziomie również może doprowadzić do osteochondrozy,
  6. Po ukończeniu przez źrebaka 3 miesiąca życia warto wprowadzić do dawki żywieniowej premiksy witaminowo – mineralne (np. GrowUp Vital), które zapewnią podaż odpowiednio zbilansowanych składników odżywczych. Jest to szczególnie ważne przy ograniczonym dostępie do pastwiska. W przypadku kiedy jest widoczne zahamowanie rozwoju, spadek formy oraz kondycji należy skonsultować się z lekarzem weterynarii. Wówczas również może okazać się konieczne uzupełnienie składników odżywczych poprzez dodatkową suplementację.
  7. Etap odsadzania to bardzo duży stres zarówno dla klaczy jak i dla źrebaka. Często towarzyszy mu spadek masy ciała dlatego ważne jest utrzymanie przyswajania składników odżywczych na właściwym poziomie. W celu stabilizacji mikroflory przewodu pokarmowego odpowiedzialnego za prawidłowy przebieg procesów trawienia oraz zwiększenia wykorzystania substancji pokarmowych pochodzących z racji żywieniowej można uzupełnić dietę odsadka o mikroorganizmy probiotyczne, np. Probiotic Digestive Therapy.
  8. Zapewnienie w dawce pokarmowej odpowiednio zbilansowanego miksu niweluje ryzyko wystąpienia niedoborów. Dostarczenie substancji chondroprofilaktycznych typu glukozamina, chondroityna i kolagen pomoże zminimalizować ryzyko dysfunkcji aparatu ruchu wynikające z niewłaściwej podaży lub niewystarczającej syntezy składników budulcowych (GrowUp Vital).

Kompletne żywienie odgrywa ważną rolę w rozwoju młodego organizmu na każdym etapie. Zarówno niedobory jaki brak równowagi pomiędzy składnikami odżywczymi wpływa na nieprawidłowości rozwojowe i przyczynia się do dysfunkcji procesów fizjologicznych.

Najczęstsze błędy w żywieniu to: nadmierna podaż zbóż lub nieodpowiedniej paszy, a także brak wystarczającej ilości minerałów, witamin i substancji odżywczych w diecie rozwijającego się konia. Dostarczając w dawce pokarmowej odpowiednio zbilansowany miks witamin, minerałów i substancji budulcowych niwelujemy ryzyko wystąpienia niedoborów i wynikających z nich problemów zdrowotnych.