Stres oksydacyjny destabilizuje harmonijny przebieg procesów fizjologicznych i ma wpływ na obniżenie odporności. Silne antyoksydanty, czyli witaminy A, E i C są ważnym uzupełnieniem diety. Witamina C pomaga utrzymać integralność i funkcje błony komórkowej, uczestniczy w procesach detoksykacji, reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego i pobudza przyswajanie niektórych składników odżywczych, między innymi żelaza. Ponad to ma duże znaczenie w ochronie płuc przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, którym przypisuje się udział w rozwoju chorób układu oddechowego.
Naukowcy potwierdzili korzystny efekt uzupełniania diety o preparaty wykazujące stymulujące działanie na układ immunologiczny w okresach, gdy organizm koni jest szczególnie narażony na spadek odporności i inwazję patogenów chorobotwórczych.
Właściwie zbilansowana dieta oparta o komponenty dobrej jakości, dodatkowo uzupełniona o premiks witaminowo – mineralny i substancje wspierające układ immunologiczny minimalizuje ryzyko spadku odporności i pojawienia się stanów chorobowych.