Jakość oraz rodzaj końskiej diety posiada ogromny wpływ na system immunologiczny, a co za tym idzie na utrzymanie konia w wysokiej formie. Odpowiedni poziom białka, energii oraz podaż witamin i mikroelementów to istotne czynniki odpowiadające za harmonijny przebieg procesów fizjologicznych.
Konie są narażone na działanie wielu czynników wpływających na obniżenie odporności, m.in. stres, złe warunki atmosferyczne, kontakt z chorym osobnikiem, zmiany pogody, żywienia, niedobory. Na wiele z nich nie mamy wpływu, przecież aura czy stres (nieodzowna część końskiej natury) nie są od nas zależne. Jednak zawsze możemy mobilizować układ immunologiczny, aby w razie potrzeby był w stanie bronić organizm konia przed negatywnymi czynnikami.
Suplementacja witamin i minerałów w celu wzmocnienia odporności
Okres jesienny to koniec sezonu pastwiskowego, a więc brak naturalnego źródła witamin i substancji odżywczych. Dieta składająca się w głównej mierze z siana oraz owsa lub zła jakość tych komponentów nie zabezpiecza przed niedoborami, dlatego konieczny jest dodatek premiksów witaminowo- mineralnych ( np. VitaMax). Jesień to również czas wymiany sierści, co stanowi dość duży wydatek energetyczny dla organizmu i może prowadzić do obniżenia odporności.