Jaka jest rola Witaminy C w żywieniu koni? Jaka dawka będzie właściwa? Zapraszamy do lektury artykułu!

Witamina C jest niezbędna dla prawidłowego przebiegu szeregu procesów fizjologicznych zachodzących w organizmie. Jako silny antyoksydant, pomaga zniwelować skutki stresu oksydacyjnego w komórkach. Podnosi odporność i uszczelnia naczynia krwionośne, ułatwia wchłanianie żelaza. Działa jako aktywator wielu witamin oraz wzmacnia ich działanie.

To istotny czynnik w syntezie kwasu hialuronowego, kolagenu, elastyny oraz MSM. Pomaga utrzymać równowagę fizjologiczną w obrębie tkanki łącznej, chrzęstnej i kostnej. Witamina C wpływa na prawidłowe działanie układu immunologicznego, ma duże znaczenie w ochronie płuc przed działaniem drobnoustrojów powodujących choroby układu oddechowego. Zapobiega uszkodzeniom oksydacyjnym w obrębie komórek, które pogarszają zdolność do wykonywania wysiłku fizycznego.

Organizm konia sam syntetyzuje witaminę C, natomiast ograniczony dostęp do pastwiska, stres, przebyte choroby oraz długotrwały wysiłek fizyczny mogą spowodować, że zapotrzebowanie na tą witaminę nie będzie zapewniane. Wówczas konieczna jest dodatkowa suplementacja, mająca utrzymać w równowadze procesy fizjologiczne zachodzące w organizmie. Starsze konie mają obniżoną zdolność do przeprowadzania syntezy witaminy C w porównaniu do młodych osobników, z kolei źrebne klacze oraz będące w okresie laktacji wykazują zwiększone zapotrzebowanie na tą witaminę, dlatego także wymagają dodatkowej suplementacji.

Witamina C dobrze wchłania się z przewodu pokarmowego i w dość krótkim czasie od podania podnosi się jej stężenie w surowicy krwi. Nie ma ryzyka przedawkowania, jej nadmiar jest usuwany wraz z moczem.

Witamina C

Wykazuje działanie przeciwutleniające. Korzystnie wpływa na utrzymanie równowagi fizjologicznej tkanki łącznej, chrzęstnej i kostnej jak również tworzenie kolagenu, elastyny oraz kwasu hialuronowego.