Witaminy występują w tkankach w bardzo niskich stężeniach. Są to jednak substancje, które pełnią kluczowe funkcje fizjologiczne i dlatego są niezbędne dla organizmu. Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest jednym z głównych antyoksydantów pokarmowych, które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Kwas askorbinowy jest potrzebny w syntezie kolagenu i karnityny. Uczestniczy w procesach detoksykacji, reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego i pobudza przyswajanie niektórych składników odżywczych, między innymi żelaza. W przeciwieństwie do ludzi, psy, koty i konie syntetyzują kwas askorbinowy, niemniej jego obecność w diecie jest bardzo pożądana. Zapotrzebowanie organizmu na kwas askorbinowy wzrasta pod wpływem czynników stresowych, dlatego jego podaż jest bardzo istotna w przypadku zwierząt, które często są narażone na sytuacje stresogenne, takie jak wystawy lub zawody.

Witamina C - zastosowanie w żywieniu koni

Kwas askorbinowy używany do produkcji dodatków żywieniowych to w zdecydowanej większości substancja syntetyczna, która jest wytwarzana w drodze syntezy chemicznej. Znacznie rzadziej można spotkać preparaty zawierające witaminę C pozyskiwaną ze źródeł naturalnych. Bardzo dużo witaminy C zawierają owoce dzikiej róży (Rosa canina L.), która jest najpospolitszym gatunkiem róż występujących w naszym kraju. Dzika róża zawiera znacznie więcej witaminy C od czarnej porzeczki, która jest uznawana za jedno z najlepszych źródeł tej witaminy. Oprócz witaminy C dzika róża zawiera również szereg innych substancji wykazujących właściwości prozdrowotne, między innymi flawonoidy i karotenoidy. Te związki też należą do antyoksydantów pokarmowych i mogą chronić witaminę C przed rozkładem.

Stopień zaopatrzenia koni w witaminę C w dużym stopniu zależy od pory roku. Suplementacja jest wskazana zwłaszcza w sezonie zimowym, gdy konie przebywają w stajni i nie mogą pobierać świeżej zielonki pastwiskowej zawierającej kwas askorbinowy. Suplementacja witaminy C budzi duże zainteresowanie w żywieniu koni sportowych. Podawanie koniom witaminy C powoduje wzrost jej stężenia we krwi. Świadczy to o tym, że witamina C jest dobrze wchłaniana z przewodu pokarmowego tych zwierząt (Snow i wsp., 1987). Konie pokonujące długie dystanse mogą mieć obniżone stężenie kwasu askorbinowego we krwi (Marlin i wsp., 2002). Dowiedziono, że witamina C zwiększa korzystne działanie metylosulfonylometanu (MSM), przejawiające się złagodzeniem stresu oksydacyjnego wywołanego wysiłkiem fizycznym (Marañón i wsp., 2008). Suplementacja witaminy C jest wskazana w przypadkach niedoborowego żywienia, gdy dawka pokarmowa zawiera zbyt mało antyoksydantów. Wskazaniem do suplementacji jest również intensywny lub długotrwały wysiłek fizyczny, choroba lub inne czynniki stresowe (Deaton i wsp., 2002).

Podsumowanie

Można stwierdzić, że w sytuacjach stresowych, zwłaszcza w przypadku długotrwałego stresu, ilość kwasu askorbinowego powstającego w organizmie może być niewystarczająca. Dodatkowo wzrasta zużycie tej substancji przez tkanki, co prowadzi do obniżenia się jej stężenia we krwi. Uzasadnia to zwiększenie podaży witaminy C w diecie.

Piśmiennictwo

  1. Christie L.A., Opii W.O., Head E.: Strategies for improving cognition with aging: insights from a longitudinal study of antioxidant and behavioral enrichment in canines. Age (Dordr). 31, 211-220, 2009.
  2. Deaton C.M., Marlin D.J., Roberts C.A., Smith N., Harris P.A., Kelly F.J., Schroter R.C.: Antioxidant supplementation and pulmonary function at rest and exercise. Equine Vet. J. 34 (Suplement), 58-65, 2002.
  3. Donoghue S., Kronfeld D.S., Dunlap H.L., Schryver H.F.: Interet de la supplementation vitaminique C chez le chien de traineau en situation de course ou de stress. Rec. Med. Vet. 169, 773-777, 1993.
  4. Hall J.A., Chinn R.M., Vorachek W.R., Gorman M.E., Greitl J.L., Joshi D.K., Jewell D.E.: Influence of dietary antioxidants and fatty acids on neutrophil mediated bacterial killing and gene expression in healthy Beagles. Vet. Immunol. Immunopathol. 139, 217-228, 2011.
  5. Harper J.: Feline immunocompetence, ageing and the role of antioxidants. 26th WSAVA World Congress, Vancouver, Canada, 2001.
  6. Head E.: Oxidative damage and cognitive dysfunction: antioxidant treatments to promote healthy brain aging. Neurochem. Res. 34, 670-678, 2009.
  7. Heaton P.R., Reed C.F., Mann S.J., Ransley R., Stevenson J., Charlton C.J., Smith B.H., Harper E.J., Rawlings J.M.: Role of dietary antioxidants to protect against DNA damage in adult dogs. J. Nutr. 132 (Suplement), 1720-1724, 2002.
  8. Marañón G., Muñoz-Escassi B., Manley W., García C., Cayado P., de la Muela M.S., Olábarri B., León R., Vara E.: The effect of methyl sulphonyl methane supplementation on biomarkers of oxidative stress in sport horses following jumping exercise. Acta Vet. Scand. 50, 45, 2008.
  9. Marlin D.J., Fenn K., Smith N., Deaton C.D., Roberts C.A., Harris P.A., Dunster C., Kelly F.J.: Changes in circulatory antioxidant status in horses during prolonged exercise. J. Nutr. 132 (Suplement), 1622-7, 2002.
  10. Milgram N.W., Head E., Zicker S.C., Ikeda-Douglas C.J., Murphey H., Muggenburg B., Siwak C., Tapp D., Cotman C.W.: Learning ability in aged beagle dogs is preserved by behavioral enrichment and dietary fortification: a two-year longitudinal study. Neurobiol. Aging 26, 77-90, 2005.
  11. Snow D.H., Gash S.P., Cornelius J.: Oral administration of ascorbic acid to horses. Equine Vet. J. 19, 520-3, 1987.
  12. Wedekind K.J., Zicker S., Lowry S., Paetau-Robinson I.: Antioxidant status of adult beagles is affected by dietary antioxidant intake. J. Nutr. 132 (Suplement), 1658-1660, 2002.

Następny artykuł: