Współczesne użytkowanie koni nie tylko pod kątem sportowym ale również rekreacyjnym wymaga od nich coraz większej siły, sprawności i wytrzymałości co finalnie zwiększa obciążenie całego organizmu. Najczęstszym problemem, w wyniku którego koń zostaje wyłączony z pracy na dłuższy okres czasu jest dysfunkcja układu kostno-stawowego.
Dlatego więc właściciele czy użytkownicy koni szukają złotego środka który ochroni aparat ruchu przed nadmierną eksploatacją i pomoże zminimalizować ryzyko wystąpienia kontuzji. Na rynku jest wiele preparatów chondroprotekcyjnych jak więc wybrać spośród nich ten, którego odpowiedni skład oraz stężenia będą opracowane w oparciu badania. Czego szukać aby preparat ten wykazał dobroczynny wpływ na postępowanie terapeutyczne?
Chondro + HA - zastosowanie w żywieniu
Szereg substancji czynnych zostało przebadanych pod kątem ich zastosowania w dietoprofilaktyce chondroprotekcyjnej a ich skuteczność potwierdzono przeprowadzonymi badaniami klinicznymi.
Pożądane działanie substancji, mających dobroczynny wpływ na postępowanie terapeutyczne w przypadku zwyrodnienia degeneracyjnego stawu (osteoarthrosis) to:
- spowolnienie procesów katabolicznych
- zmniejszenie stanu zapalnego
- umożliwienie syntezy składników matrycy
- ograniczenie uszkodzenia chrząstki stawowej
- przywrócenie lepkości, elastyczności płynu maziowego
- złagodzenie bólu
W preparacie HorseLinePRO Chondro+HA skład (substancje aktywne oraz ich stężenie w dziennej dawce) został opracowany na podstawie opublikowanych wyników testów klinicznych.
HorseLinePRO Chondro + HA jest profesjonalnym preparatem o bardzo wysokiej skuteczności chondroprofilaktycznej, zalecany do stosowania dla koni wyczynowych, w treningu sportowym, jak również młodych w fazie wzrostu oraz starszych czy będących podczas rehabilitacji.
Składniki Chondro+HA, które korzystnie oddziałują na postępowanie terapeutyczne w przypadku problemów z aparatem ruchu:
Kwas hialuronowy (750mg/60ml) jest syntetyzowany przez chondrocyty – komórki maziowe. W organizmie zwierzęcym jest naturalnym składnikiem macierzy tkanki łącznej i płynu maziowego, co warunkuje wysoką lepkość i właściwości ślizgowe. Jego występowanie w dużych ilościach stwierdzono również w ścięgnach, skórze, ściankach tętnic oraz żył.
Dostarczenie kwasu hialuronowego do organizmu pomaga uzyskać odpowiednią konsystencję płynu stawowego, nadając mu właściwości smarujące i amortyzujące. Jego hydrofilowe właściwości (wiąże duże objętości wody) powodują, że działa jak sprężysta gąbka chroniąc wewnętrzną powierzchnię stawów przed uszkodzeniami, neutralizuje wstrząsy i obciążenia (nacisk, ucisk, naprężenie i rozciąganie).
Ponadto zapobiega przenikaniu do chrząstki stawowej enzymów o działaniu zapalnym, pełni rolę regulującą czynności komórkowe.
Lepkość płynu maziowego wyraźnie się zmniejsza na skutek uszkodzeń stawów w następstwie depolimeryzacji kwasu hialuronowego. (Balogh L., Polyak A., Mathe D. i wsp., 2008).
Wskazania do stosowania kwasu hialuronowego to dysfunkcje aparatu ruchu wynikające z nie zakaźnego zapalenia torebki maziowej, któremu towarzyszy stan zapalny kości i stawu (osteoarthritis) a także przewlekłe zapalenie zwyrodnieniowe kości i stawu (osteoarthrosis). (Elves M., 1991; Howard R. D, Mcilwraith C. W., 1993)
Działanie kwasu hialuronowego:
- zwiększenie poślizgu na powierzchni tkanek łącznych
- przeciwzapalne i przeciwbólowe
- przywrócenie lepkości płynu stawowego
- dyfuzja substancji odżywczych
- odżywianie chrząstki
- składowa międzykomórkowej substancji spajającej tkanki łączne
Chondroityna i glukozamina to niezbędne składowe mazi stawowej. Odpowiadają za jej właściwe odżywienie co przekłada się na zachowanie prawidłowych funkcji płynu stawowego. Podawane razem wykazują znacznie większą aktywność ponieważ substancje te cechuje działanie synergiczne. Zaobserwowano problemy z regeneracją i ruchomością stawów u koni, które są poddawane większym obciążeniom jak również w przypadku koni w podeszłym wieku. Może wynikać to ze zbyt małej syntezy chondroityny i glukozaminy. Naturalna podaż tych składników z pożywienia roślinnego nie jest możliwa a ich synteza przy dużych obciążeniach może być niewystarczająca. Przeprowadzone badania dowiodły, że wzbogacenie diety koni o te związki daje znaczną poprawę stanu klinicznego i łagodzi objawy chorobowe w obrębie stawów. Ponadto zaobserwowano zwiększoną aktywność suplementowanych koni wynikającą ze zwiększonej ruchomości aparatu kostno – stawowego. (Hanson R.R., Smalley L.R., Huff G.K., White S., Hammad T.A., 1997)
Glukozamina to naturalna substancja wytwarzana w organizmie z cząsteczek glukozy i glutaminy przy udziale enzymu, syntetazy glukozaminu. Syntetyzowana jest w małych ilościach, a zdolność do jej wytwarzania obniża się z wiekiem. Stanowi ona substrat do biosyntezy glikozaminoglikanów i proteoglikanów, które są ważnym elementem substancji międzykomórkowej chrząstki. Glukozamina nie występuje w roślinnych produktach paszowych. W celu dostarczenia glukozaminy do organizmu, konieczna jest suplementacja (Sutton L, Rapport L, Lockwood B., 2002).
Chlorowodorek glukozaminy (10000mg/60ml) to substancja, której działanie zostało przebadane klinicznie na koniach. Wykazano, że wpływa korzystnie na stan chrząstki stawowej poprzez pobudzenie syntezy proteoglikanów – główne składniki komórek tkanki chrzęstnej, które mają właściwości żelujące i nadają tkance łącznej odpowiednie napięcie. Regularna suplementacja wykazuje korzystny wpływ na regenerację chrząstki stawowej. Przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych, bólowych oraz sztywności w obrębie stawów. Chroni nie tylko torebkę stawową ale również ścięgna i więzadła. Zapobiega odwodnieniu stawu co przekłada się na większą elastyczność, giętkość i odporność na mikrourazy chrząstki stawowej. Glukozamina przyczynia się do odbudowy uszkodzonych powierzchni chrząstek i stawów (Uldry M, Ibberson, M, Hosokawa M i wsp., 2002).
Chondroityna (4000mg/60ml) jest jednym z podstawowych budulców tkanki łącznej. Należy do mukopolisacharydów, które biorą udział w wytwarzaniu proteoglikanów chrząstki stawowej i zapewniają zwiększenie ruchomości oraz stabilizację szpary stawowej. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Utrzymanie odpowiedniego stężenia chondroityny w organizmie zmniejsza ryzyko zmian zwyrodnieniowych w obrębie stawów. Szczególnie potrzebna w stanach zwiększonego obciążenia aparatu ruchu. Wiążąc wodę w obrębie stawów ma korzystny wpływ na amortyzowanie wstrząsów, które działają na aparat ruchu konia i sukcesywnie prowadzą do degradacji chrząstki w stawach. Jej obecność ma istotny udział w eliminowaniu tarcia wewnątrz stawu oraz działa stymulująco na produkcję mazi stawowej (Frisbie D.D., Ray C.S., Ionescu M., Poole A.R., Chapman P.L., McIlwraith C.W., 1999).
Witamina C (1000mg/60ml) wykazuje działanie przeciwutleniające, korzystnie wpływa na utrzymanie równowagi fizjologicznej tkanki łącznej, chrzęstnej i kostnej jak również tworzenie kolagenu, elastyny oraz kwasu hialuronowego. Przeprowadzone badania dowodzą, że u pacjentów cierpiących na przewlekłe stany zapalne kości i stawów, podaż witaminy C wpływa korzystnie na zwiększenie zakresu ruchu w obrębie aparatu stawowego, a także złagodzenie stanów bólowych. Symptomy ostrego zwyrodnienia stawów ustąpiły u około 65% badanej populacji (Deaton C.M., Marlin D.J., Roberts C.A., Smith N., Harris P.A., Kelly F.J., Schroter R.C.2002; Head E., 2009; Snow D.H., Gash S.P., Cornelius J 1987).
Witamina E (750mg/60ml) jest silnym antyutleniaczem, hamuje powstawanie czynników prozapalnych stawów. Ponadto chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. U chorych na reumatyzm stwierdza się około 50% mniejsze stężenie witaminy E w osoczu krwi w porównaniu do zdrowych pacjentów. W mazi stawowej neutralizuje nadmiar wolnych rodników. Ich nadprodukcja prowadzi do degradacji powierzchni stawowych wywołując przewlekły i bolesny stan zapalny mający niekorzystny wpływ na jakość ruchu (Lefère L., Dewulf J,2008, Williams C.A., Kronfeldt D.S., Hess T.M., Saker K.E., Waldron J.N., Crandell K.M., Hoffman R.M., Harris P.A,2004).
Podsumowując - działanie Chondro + HA:
- profilaktyka zmian zwyrodnieniowych chrząstki stawowej
- rekonwalescencja po leczeniu zachowawczym i operacyjnym stawów
- zwiększenie wytrzymałości i ruchomości stawów u koni starszych lub pozostających w intensywnym treningu sportowym
- najlepsze z możliwych zaopatrzenie stawów w substancje odżywcze
- eliminacja aktywności czynników zapalnych
- zminimalizowanie ryzyka trwałych uszkodzeń stawów wynikających z przeciążeń
- utrzymanie właściwej gęstości kwasu HA w stawach
- usprawnienie procesów regeneracji chrząstki stawowej
Produkt jest wolny od dopingu, nie uzależnia a oczekiwany rezultat stosowania utrzymuje się przez dłuższy czas, nawet po zakończeniu kuracji. Nie stwierdzono żadnych skutków ubocznych przy stosowaniu u klaczy źrebnych oraz w czasie laktacji. W celu uzyskania optymalnych rezultatów zaleca się codzienną podaż przez okres 6 tygodni.
Zawarte w preparacie składniki aktywne zaopatrują stawy w substancje odżywcze we właściwej ilości, co jest niezbędne do utrzymania w zdrowiu i kondycji wszystkich struktur aparatu ruchu (chrząstki, ścięgna, więzadła, kości). Skuteczność substancji aktywnych potwierdzają wyniki testów klinicznych więc pożądany efekt suplementacji jest gwarantowany.
Pamiętajmy, że leczenie i rehabilitacja to żmudny, długotrwały i kosztowny proces. Wiąże się on najczęściej z odstawieniem konia od pracy dlatego zapobieganie schorzeniom aparatu ruchu oraz efektywne wsparcie kuracji jest istotnym aspektem jeśli chcemy utrzymać naszego konia w doskonałej kondycji przez długi czas oraz cieszyć się jak najwyższym komfortem w czasie treningów a także osiągać najlepsze wyniki podczas startów w zawodach. “Lepiej zapobiegać niż leczyć.”
Piśmiennictwo
- Hanson R.R., Smalley L.R., Huff G.K., White S., Hammad T.A.: Oral Treatment With a Glucosamine-Chondroitin Sulfate Compound for Degenerative Joint Disease in Horses: 25 Cases. Equine Practice 19, 16-20, 1997.
- Beeman, G.M. and McIlwraith, C.W. (1986) Summary of panel findings In: AQHA Developmental Orthopedic Disease Symposium,Ed:C.W.McIlwraith,American Quarter Horse Association.
- Hilbert,B.J.,Rowley,G.andAntonas,K.N.(1984)Hyaluronic acid concentrations in synovial fluidinnormalandarthriti joints of horses. Aust.vet.J.61,22-24.Howard, R.D. and McIlwraith, C.W. (1996) Hyaluronan and its use in the treatment of equine joint disease. In:Joint Disease in the Horse,Eds:C.W.Mc Ilwraithand G.W.Trotter,W.B.Saunders Co.,Philadelphia.pp257-269.
- Kawcak,C.E.,Frisbie,D.D.,Trotter,G.W.,McIlwraith,C.W.,Gillette,S.M.,Powers, B.E.and Walton,R.M.(1997)Effects of intravenous administration of sodium hyaluronate on carpal joints in exercising horses after arthroscopic surgery and osteochondral fragmentation.Am.J.vet.Res.58,1132-1140.
- McIlwraith,C.W.(1996)Generalpathobiologyofthejointandresponsetoinjury.In: Joint Disease in the Horse, Eds: C.W. McIlwraith and G.W.Trotter,W.B. Saunders Co.,Philadelphia.pp40-70.McIlwraith, C.W., Foerner, J.J. and Davis, D.M. (1991) Osteochondritis dissecans of thetarsocruraljoint: results of treatment with arthroscopic surgery. Equinevet.J.23,155-162.
- Williams C.A., Kronfeldt D.S., Hess T.M., Saker K.E., Waldron J.N., Crandell K.M., Hoffman R.M., Harris P.A.: Antioxidant supplementation and subsequent oxidative stress of horses during an 80-km endurance race. J. Anim. Sci. 2004,
- Lefère L., Dewulf J., van Loon G.: Variation in deficient serum vitamin E levels and impact on assessment of the vitamin E status in horses. Vlaams Diergeneeskundig Tijdschrift 2008
- Rydell, N.W., Butler, J. and Balazs, E.A. (1970) Hyaluronic acid in synovial fluid: VI.Effect of intra-articular injection of hyaluronic acid on the clinical symptoms of arthritis in track horses. Acta.vet.Scand.11,139-155.
- Dik K.J., Enzering E., van Veeren P.R.: Radiographic development of osteochondral abnormalities, in the hock and stifle of Dutch Warmbloods foals, from age 1 to 11 months. Equine Vet. J. Suppl. 1999, 13, 9‑15.
- Hanson R.R., Smalley L.R., Huff G.K., White S., Hammad T.A.: Oral Treatment With a Glucosamine-Chondroitin Sulfate Compound for Degenerative Joint Disease in Horses: 25 Cases. Equine Practice 19, 16-20, 1997.