Sprawdźmy jakie są fakty…

ChondroClinic polecany jest koniom w trakcie rekonwalescencji, po przebytej kontuzji lub zabiegu chirurgicznym. Dodatkowo można go stosować w przypadku długotrwałych i przewlekłych dolegliwości w obrębie aparatu ruchu oraz gdy występują stany bólowe i zapalne w obrębie stawów. W przypadku koni pracujących niezwykle ważne jest dodatkowe wsparcie aparatu ruchu gdy koń jest wdrażany do pracy czy w okresie zajeżdżania lub powrotu po przerwie. W ofertach proponowanych przez producentów dodatków paszowych można znaleźć szeroki wachlarz produktów „na stawy” jak zatem wybrać ten który okaże się wart zainwestowanych pieniędzy w stosunku do zaplanowanych efektów.

Chondroclinic - zastosowanie w żywieniu

Skład ChondroClinic w dziennej dawce – 30mg:

  • siarczan chondroityny 4mg
  • chlorowodorek glukozaminy 11mg
  • ekstrakt 4:1 z czarciego pazura 15mg

Chondroclinic - działanie poszczególnych składników: 

Czarci Pazur - badania naukowe wskazują, że czarci pazur działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie. Ponadto wykazuje łagodne właściwości przeciwbólowe. Lepsze efekty obserwuje się po zastosowaniu wyciągu z tej rośliny, zamiast jedynie wyizolowanych składników aktywnych (Mncwangi i wsp., 2012).

Zawiera liczne związki farmakologicznie aktywne:

  • glikozydy irydoidowe: harpagozyd, harpagid, 8-0-p-kumaroiloharpagid, prokumbid, 6-0-p-kumaroiloprokumbid, prokumbozyd
  • glikozydy fenyloetanoidowe: werbaskozyd i izowerbaskozyd
  • flawonoidy
  • triterpeny, kwasy organiczne, węglowodany

Dzięki temu sprawdza się jako środek przeciwzapalny i przeciwbólowy. Jego działanie porównywane jest do działania leków wykorzystywanych do uśmierzania bólu i zmniejszania stanów zapalnych np. kortyzolu i fenylobutazonu. 

Wykazano, że substancje czynne zawarte w tej roślinie powstrzymują aktywność niektórych enzymów uczestniczących w metabolizmie kwasu arachidonowego, który jest prekursorem czynników działających prozapalnie. W badaniach wykonanych na zwierzętach laboratoryjnych wykazano, że wyciąg z czarciego pazura hamuje powstawanie cytokin prozapalnych. Przeciwzapalne właściwości tego wyciągu przypisuje się wysokiej zawartości harpagozydu (Inaba i wsp., 2010). Podejrzewa się, że przeciwzapalne działanie czarciego pazura może mieć związek również z jego właściwościami antyoksydacyjnymi. Nadmiar reaktywnych form tlenu może przyczynić się do zwiększenia stopnia uszkodzenia tkanek wywołanego stanem zapalnym. W badaniach przeprowadzonych w warunkach in vitro wykazano, że czarci pazur hamuje peroksydację lipidów spowodowaną przez prooksydanty. Towarzyszą temu mniejsze uszkodzenia komórek. Ponadto zauważono, że wyciąg z tej rośliny ogranicza powstawanie wolnych rodników. Czarci pazur chroni zatem przed stresem oksydacyjnym, co może przyczynić się do złagodzenia stanu zapalnego (Grant i wsp., 2009; Schaffer i wsp., 2013

Chondroityna i glukozamina to niezbędne składowe mazi stawowej. Odpowiadają za jej właściwe odżywienie co przekłada się na prawidłowe funkcjonowanie płynu stawowego. Podawane razem wykazują znacznie większą aktywność ponieważ substancje te wykazują działanie synergiczne. Zaobserwowano problemy z regeneracją i ruchomością stawów u koni, które są poddawane większym obciążeniom.  Może wynikać to ze zbyt małej podaży chondroityny i glukozaminy. Również w przypadku koni w podeszłym wieku, naturalne dostawy tych składników z pożywienia najczęściej nie są na właściwym poziomie a ich przyswajanie oraz synteza są niewystarczające. Przeprowadzone badania dowiodły, że wzbogacenie diety koni o te związki daje znaczną poprawę stanu klinicznego i łagodzi objawy chorobowe w obrębie stawów. Ponadto zaobserwowano zwiększoną aktywność suplementowanych koni wynikającą ze zwiększonej ruchomości aparatu kostno – stawowego. Zapewnienie organizmowi podaży glukozaminy i chondroityny dobrej jakości i w odpowiednim stężeniu pomaga utrzymać zdrowe chrząstki stawowe. Nie odnotowano skutków ubocznych wynikających z podawania tych substancji.

Chlorowodorek glukozaminy wpływa korzystnie na stan chrząstki stawowej poprzez pobudzenie syntezy proteoglikanów – główne składniki komórek tkanki chrzęstnej, które mają właściwości żelujące i nadają tkance łącznej odpowiednie napięcie. Regularna suplementacja wykazuje korzystny wpływ na regenerację chrząstki stawowej. Przyczynia się do łagodzenia stanów zapalnych, bólowych oraz sztywności w obrębie stawów. Chroni nie tylko torebkę stawową ale również ścięgna i więzadła. Zapobiega odwodnieniu stawu, a im bardziej jest nawodniona chrząstka stawowa, tym większą ma elastyczność, giętkość i odporność na mikrourazy. Glukozamina przyczynia się do odbudowy uszkodzonych powierzchni chrząstek i stawów.

Chondroityna jest jednym z podstawowych budulców tkanki łącznej. Należy do mukopolisacharydów, które biorą udział w wytwarzaniu proteoglikanów chrząstki stawowej i zapewniają zwiększenie ruchomości oraz stabilizację szpary stawowej. Posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Utrzymanie odpowiedniego stężenia chondroityny w organizmie zmniejsza ryzyko zmian zwyrodnieniowych w obrębie stawów. Szczególnie potrzebna w stanach zwiększonego obciążenia aparatu ruchu. Wiążąc wodę w obrębie stawów ma korzystny wpływ na amortyzowanie wstrząsów, które działają na aparat ruchu konia i sukcesywnie prowadzą do degradacji chrząstki w stawach. Jej obecność ma istotny udział w eliminowaniu tarcia wewnątrz stawu oraz działa stymulująco na produkcję mazi stawowej.

Przy odpowiedniej suplementacji łatwo można utrzymać właściwe stężenie chondroityny w organizmie, ponieważ jest świetnie wchłaniana z układu pokarmowego.

W badaniach nad użytecznością glukozaminy i chondroityny w żywieniu koni ze zmianami zwyrodnieniowymi w stawach zastosowano preparat zawierający (w 1 gramie) 0,6 g glukozaminy i 0,2 g siarczanu chondroityny. Konie ważące do 545 kg dostawały 18 g preparatu dziennie (10,8 g glukozaminy i 3,6 g siarczanu chondroityny), a cięższe konie dostawały 24 g preparatu dziennie (14,4 g glukozaminy i 4,8 g siarczanu chondroityny). Suplementacja trwała 6 tygodni, a dzienną dawkę preparatu podzielono na dwie porcje.

W efekcie uzyskano znaczną poprawę stanu klinicznego i złagodzenie objawów chorobowych. Dodatkowo zwiększyła się aktywność motoryczna koni.

Piśmiennictwo: Hanson R.R., Smalley L.R., Huff G.K., White S., Hammad T.A.: Oral Treatment With a Glucosamine-Chondroitin Sulfate Compound for Degenerative Joint Disease in Horses: 25 Cases. Equine Practice 19, 16-20, 1997.

Chondroclinic - podsumowanie

Trwający stan zapalny uniemożliwia powrót do pełnej sprawności po kontuzji dlatego właściwości przeciwzapalne czarciego pazura są bardzo istotne w procesie rehabilitacji koni.  Ugaszenie stanu zapalnego to kluczowy etap w kuracji ale nie wolno zapominać o fizjologicznym czasie potrzebnym na regenerację uszkodzonych tkanek. Dzięki ChondroClinic można ten proces trochę skrócić, przyspieszyć ale nie da się go pominąć. 

Składniki ChondroClinic, ich stężenie oraz jakość zostały specjalnie dobrane na podstawie badań naukowych przeprowadzonych na koniach. Wykazują działanie przeciwzapalnie, przeciwbólowe i regenerujące co zdecydowanie poprawia jakość ruchu, pomaga w okresie rehabilitacji oraz podnosi komfort w pracy nawet ze starszymi końmi.

Piśmiennictwo:

  1. Axmann S., Hummel K., Nöbauer K., Razzazi-Fazeli E., Zitterl-Eglseer K.: Pharmacokinetics of harpagoside in horses after intragastric administration of a Devil’s claw (Harpagophytum procumbens) extract. J. Vet. Pharmacol. Ther. (w druku).
  2. Babili F.E., Fouraste I., Rougaignon C., Moulis C., Chatelain C.: Anatomical study of secondary tuberized roots of Harpagophytum procumbens DC and quantification of harpagoside by high-performance liquid chromatography method. Pharmacogn. Mag. 8, 175-80, 2012.
  3. Diuzheva A., Carradori S., Andruch V., Locatelli M., De Luca E., Tiecco M., Germani R., Menghini L., Nocentini A., Gratteri P., Campestre C.: Use of Innovative (Micro)Extraction Techniques to Characterise Harpagophytum procumbens Root and its Commercial Food Supplements. Phytochem. Anal. 29, 233-241, 2018.
  4. Ferrante C., Recinella L., Locatelli M., Guglielmi P., Secci D., Leporini L., Chiavaroli A., Leone S., Martinotti S., Brunetti L., Vacca M., Menghini L., Orlando G.: Protective Effects Induced by Microwave-Assisted Aqueous Harpagophytum Extract on Rat Cortex Synaptosomes Challenged with Amyloid β-Peptide. Phytother. Res. 31, 1257-1264, 2017.
  5. Georgiev M.I., Ivanovska N., Alipieva K., Dimitrova P., Verpoorte R.: Harpagoside: from Kalahari Desert to pharmacy shelf. Phytochemistry 92, 8-15, 2013.
  6. Grant L., McBean D.E., Fyfe L., Warnock A.M.: The inhibition of free radical generation by preparations of Harpagophytum procumbens in vitro. Phytother. Res. 23, 104-10, 2009.
  7. Haseeb A., Ansari M.Y., Haqqi T.M.: Harpagoside suppresses IL-6 expression in primary human osteoarthritis chondrocytes. J. Orthop. Res. 35, 311-320, 2017.
  8. Inaba K., Murata K., Naruto S., Matsuda H.: Inhibitory effects of devil’s claw (secondary root of Harpagophytum procumbens) extract and harpagoside on cytokine production in mouse macrophages. J. Nat. Med. 64, 219-22, 2010.
  9. Lim D.W., Kim J.G., Han D., Kim Y.T.: Analgesic effect of Harpagophytum procumbens on postoperative and neuropathic pain in rats. Molecules 19, 1060-8, 2014.
  10. Manfredi S., Di Ianni F., Di Girolamo N., Canello S., Gnudi G., Guidetti G., Miduri F., Fabbi M., Daga E., Parmigiani E., Centenaro S., Volta A.: Effect of a commercially available fish-based dog food enriched with nutraceuticals on hip and elbow dysplasia in growing Labrador retrievers. The Canadian Journal of Veterinary Research 82, 154-158, 2018.
  11. Mncwangi N., Chen W., Vermaak I., Viljoen A.M., Gericke N.: Devil’s Claw-a review of the ethnobotany, phytochemistry and biological activity of Harpagophytum procumbens. J. Ethnopharmacol. 143, 755-71, 2012.
  12. Mncwangi N.P., Viljoen A.M., Zhao J., Vermaak I., Chen W., Khan I.: What the devil is in your phytomedicine? Exploring species substitution in Harpagophytum through chemometric modeling of 1H-NMR and UHPLC-MS datasets. Phytochemistry 106, 104-115, 2014.
  13. Montavon S.: Efficacité d’une préparation phytothérapeutique ŕ base d’Harpagophytum procumbens dans les cas d’éparvin chez le cheval adulte. Pratique Vétérinaire Equine 26, 49-53, 1994.
  14. Oltean H., Robbins C., van Tulder M.W., Berman B.M., Bombardier C., Gagnier J.J.: Herbal medicine for low-back pain. Cochrane Database Syst. Rev. 12, CD004504, 2014.
  15. Sanders M., Grundmann O.: The use of glucosamine, devil’s claw (Harpagophytum procumbens), and acupuncture as complementary and alternative treatments for osteoarthritis. Altern. Med. Rev. 16, 228-38, 2011.
  16. Schaffer L.F., Peroza L.R., Boligon A.A., Athayde M.L., Alves S.H., Fachinetto R., Wagner C.: Harpagophytum procumbens prevents oxidative stress and loss of cell viability in vitro. Neurochem. Res. 38, 2256-67, 2013.
  17. Hanson R.R., Smalley L.R., Huff G.K., White S., Hammad T.A.: Oral Treatment With a Glucosamine-Chondroitin Sulfate Compound for Degenerative Joint Disease in Horses: 25 Cases. Equine Practice 19, 16-20, 1997.

Kolejny artykuł: