Boswellia serrata to roślina należąca do kadzidłowców. Z tych drzew pozyskuje się żywicę, która od dawna jest używana w tradycyjnej medycynie w Indiach i krajach arabskich. Głównymi składnikami, którym ta żywica zawdzięcza swoje właściwości lecznicze, są kwasy bosweliowe. Z wyciągu Boswellia serrata wyizolowano sześć kwasów bosweliowych, które z chemicznego punktu widzenia należą do terpenów. 

Boswellia - zastosowanie w żywieniu

W ostatnich latach świat nauki wykazuje coraz większe zainteresowanie kadzidłowcem Boswellia serrata. Wynika to z jego szerokiego spektrum działania. Substancje czynne zawarte w tej roślinie działają przede wszystkim antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie i antymikrobiologicznie. Kluczowe znaczenie ma jednak jakość preparatu, a zwłaszcza zawartość kwasów bosweliowych. Niedawno zagraniczni naukowcy przeprowadzili badania nad jakością komercyjnych ekstraktów z Boswellia serrata. Najlepszymi właściwościami antyoksydacyjnymi charakteryzował się preparat zawierający najwięcej kwasu acetylo-11-keto-β-bosweliowego (AKBA) i związków fenolowych. Na podstawie badań laboratoryjnych stwierdzono, że wyciągi z Boswellia serrata wykazują nie tylko działanie antyoksydacyjne, ale też mogą modulować funkcjonowanie układu immunologicznego (Beghelli i wsp., 2017).

Nasilony stres oksydacyjny towarzyszy między innymi wysiłkowi fizycznemu. Z tego względu wykonano badania, w których wyczynowi sportowcy przyjmowali preparat wytworzony z kadzidłowca Boswellia serrata. Na skutek suplementacji doszło do ograniczenia stresu oksydacyjnego, co przejawiało się mniejszym nasileniem peroksydacji lipidów (Chilelli i wsp., 2016). W innych badaniach preparat wytworzony z wyciągu Boswellia serrata podawano sportowcom, którzy mieli bóle mięśniowo-stawowe. Dowiedziono, że ten preparat stwarza możliwość zmniejszenia stanu zapalnego i złagodzenia objawów bólowych (Franceschi i wsp., 2016). Najsilniejszymi właściwościami przeciwzapalnymi spośród wszystkich kwasów bosweliowych występujących w wyciągu z Boswellia serrata charakteryzuje się kwas acetylo-11-keto-β-bosweliowy (AKBA), który hamuje aktywność enzymu 5-lipooksygenazy (5-LOX) (Orłowska-Majdak, 2014).

Niektóre badania wskazują, że wyciągi z Boswellia serrata dają możliwość złagodzenia objawów chorobowych u osób z chorobą zwyrodnieniową stawów. Może dojść do zmniejszenia bólu i poprawy stanu fizycznego (Cameron i Chrubasik, 2014). W literaturze weterynaryjnej została opublikowana praca dotycząca użyteczności Boswellia serrata w żywieniu psów z osteoarthritis. W większości przypadków już po dwóch tygodniach stosowania wyciągu z tej rośliny (dodawano go codziennie do pokarmu) doszło do pewnej poprawy. W wyniku sześciotygodniowej suplementacji uzyskano znaczne złagodzenie objawów klinicznych (Reichling i wsp., 2004). Niedawno przeprowadzono badania, w których zastosowano karmę zawierającą Boswellia serrata, czarci pazur, małże nowozelandzkie, glukozaminę i siarczan chondroityny. Wykazano, że taka karma może ograniczyć rozwój osteoarthritis u psów (Manfredi i wsp., 2018). W badaniach wykonanych na koniach 4-tygodniowa suplementacja wieloskładnikowego preparatu zawierającego między innymi kwasy bosweliowe ograniczyła rozwój stanu zapalnego błony maziowej stawów, który wywołano w sposób eksperymentalny. Przejawiało się to między innymi mniejszym wzrostem stężenia prozapalnej prostaglandyny E2 w płynie stawowym. Suplementacja tego preparatu nie spowodowała efektów ubocznych (Van de Water i wsp., 2017).

W literaturze naukowej opublikowano prace dotyczące wpływu substancji biologicznie czynnych zawartych w Boswellia serrata na układ oddechowy. W jednych badaniach kwasy bosweliowe ograniczyły włóknienie płuc, które wywołano w sposób eksperymentalny u zwierząt laboratoryjnych. Miało to związek z mniejszą aktywnością 5-lipooksygenazy (Ali i Mansour, 2011). W badaniach klinicznych preparat wytworzony z Boswellia serrata złagodził objawy chorobowe u pacjentów z astmą oskrzelową. Poprawę stanu zdrowia zaobserwowano u 70% pacjentów po sześciu tygodniach suplementacji (Gupta i wsp.,1998).

W ostatnich latach zainteresowano się wpływem Boswellia serrata na rozwój stanu zapalnego w chorobach jelit. Na podstawie badań in vitro można podejrzewać, że substancje zawarte w Boswellia serrata chronią komórki tworzące barierę jelitową przed uszkodzeniami przez stan zapalny. W tych badaniach stwierdzono, że substancje te hamują powstawanie reaktywnych form tlenu. Działanie antyoksydacyjne może leżeć u podstaw utrzymania integralności i funkcji nabłonka jelitowego (Catanzaro i wsp.. 2015).

Naukowcy zainteresowali się też wpływem kadzidłowca Boswellia serrata na gospodarkę węglowodanową i lipidową w przebiegu cukrzycy. Badania dotyczące tego zagadnienia wykonuje się na zwierzętach laboratoryjnych, lecz niedawno włoscy naukowcy opisali przypadek psa z cukrzycą, któremu podawali wyciąg z Boswellia serrata. Początkowo podawano insulinę, a po pewnym czasie leczenie uzupełniono preparatem roślinnym. Stwierdzono, że ten preparat miał korzystny wpływ na stężenie glukozy we krwi (Andreani i wsp., 2017).

Zwraca się uwagę, że Boswellia serrata może poprawić pamięć, lecz mechanizm działania jeszcze nie został poznany. W badaniach przeprowadzonych na zwierzętach laboratoryjnych wykazano, że wyciąg z Boswellia serrata zwiększa ekspresję genu neurotropowego czynnika pochodzenia mózgowego (ang. brain-derived neurotrophic factor, BDNF), który odgrywa istotną rolę w procesach uczenia się i zapamiętywania (Khalaj-Kondori i wsp., 2016).

W ostanich latach wzrasta zapotrzebowanie na naturalne substancje antymikrobiologiczne. Wynika to z konieczności ograniczenia problemów związanych ze stosowaniem antybiotyków, zwłaszcza rozwoju oporności bakterii na antybiotyki. Spośród roślin bogatych w naturalne substancje antymikrobiologiczne wymienia się kadzidłowca Boswellia serrata.

Podsumowując można stwierdzić, że roślina Boswellia serrata od dawna jest używana w tradycyjnej medycynie wschodniej, jako środek przeciwbakteryjny, przeciwzapalny i przeciwbólowy. Szerokie spektrum działania tej rośliny skłoniło naukowców do przeprowadzania badań, które mają na celu ocenę jej przydatności w profilaktyce i leczeniu różnych chorób. Największe nadzieje można wiązać w odniesieniu do chorób układu ruchu.

Piśmiennictwo:

  1. Ali E.N., Mansour S.Z.: Boswellic acids extract attenuates pulmonary fibrosis induced by bleomycin and oxidative stress from gamma irradiation in rats. Chin. Med. 6, 36, 2011.
  2. Andreani G., Ferlizza E., Macrì E., Beghelli D., Isani G.: Effect of Boswellia serrata supplementation in addition to insulin on glycemic control in a diabetic dog. Slov. Vet. Res. 54, 173-9, 2017.
  3. Beghelli D., Isani G., Roncada P., Andreani G., Bistoni O., Bertocchi M., Lupidi G., Alunno A.: Antioxidant and Ex Vivo Immune System Regulatory Properties of Boswellia serrata Extracts. Oxid. Med. Cell Longev. 2017, 7468064, 2017.
  4. Cameron M., Chrubasik S.: Oral herbal therapies for treating osteoarthritis. Cochrane Database Syst. Rev. 5, CD002947, 2014.
  5. Catanzaro D., Rancan S., Orso G., Dall’Acqua S., Brun P., Giron M.C., Carrara M., Castagliuolo I., Ragazzi E., Caparrotta L., Montopoli M.: Boswellia serrata Preserves Intestinal Epithelial Barrier from Oxidative and Inflammatory Damage. PLoS One 10, e0125375, 2015.
  6. Chilelli N.C., Ragazzi E., Valentini R., Cosma C., Ferraresso S., Lapolla A., Sartore G.: Curcumin and Boswellia serrata Modulate the Glyco-Oxidative Status and Lipo-Oxidation in Master Athletes. Nutrients 8, pii: E745, 2016.
  7. Franceschi F., Togni S., Belcaro G., Dugall M., Luzzi R., Ledda A., Pellegrini L., Eggenhoffner R., Giacomelli L.: A novel lecithin based delivery form of Boswellic acids (Casperome®) for the management of osteo-muscular pain: a registry study in young rugby players. Eur. Rev. Med. Pharmacol. Sci. 20, 4156-4161, 2016.
  8. Gupta I., Gupta V., Parihar A., Gupta S., Lüdtke R., Safayhi H., Ammon H.P.: Effects of Boswellia serrata gum resin in patients with bronchial asthma: results of a double-blind, placebo-controlled, 6-week clinical study. Eur. J. Med. Res. 3, 511-4, 1998.
  9. Khalaj-Kondori M., Sadeghi F., Hosseinpourfeizi M.A., Shaikhzadeh-Hesari F., Nakhlband A., Rahmati-Yamchi M.: Boswellia serrata gum resin aqueous extract upregulatesBDNF but not CREB expression in adult male rat hippocampus. Turk. J. Med. Sci. 46, 1573-1578, 2016.
  10. Manfredi S., Di Ianni F., Di Girolamo N., Canello S., Gnudi G., Guidetti G., Miduri F., Fabbi M., Daga E., Parmigiani E., Centenaro S., Volta A.: Effect of a commercially available fish-based dog food enriched with nutraceuticals on hip and elbow dysplasia in growing Labrador retrievers. The Canadian Journal of Veterinary Research 82, 154-158, 2018.
  11. Orłowska-Majdak M.: Neuroprotekcyjne właściwości związków pochodzenia roślinnego: triterpeny pentacykliczne. Psychiatr. Psychol. Klin. 14, 284-289, 2014.
  12. Reichling J., Schmökel H., Fitzi J., Bucher S., Saller R.: Dietary support with Boswellia resin in canine inflammatory joint and spinal disease. Schweiz. Arch. Tierheilkd. 146, 71-9, 2004.
  13. Van de Water E., Oosterlinck M., Dumoulin M., Korthagen N.M., van Weeren P.R., van den Broek J., Everts H., Pille F., van Doorn D.A.: The preventive effects of two nutraceuticals on experimentally induced acute synovitis. Equine Veterinary Journal 49, 532-538, 2017.

Następny artykuł: