Każdy koń jest narażony na kontakt z różnego rodzaju infekcjami, wirusami oraz bakteriami, które mogą doprowadzić do spadku formy, a w efekcie do nawracających chorób i kontuzji. Częste wyjazdy na zawody co nieodzownie łączy się z transportem, zmianą stajni, wzmożonym wysiłkiem oraz różnorodnymi czynnikami stresogennymi sprawiają, że układ odpornościowy koni sportowych jest szczególnie narażony na infekcje. Dlatego w ich przypadku wzbogacenie diety o substancje immunostymulujące może być niezwykle istotne dla utrzymania formy która jest kluczowa do osiągnięcia zadowalających wyników sportowych.

W dzisiejszych czasach właściciele koni coraz częściej zwracają uwagę na odpowiedni bilans ich  diety sięgając po różnego rodzaju dodatki paszowe. Ważne jest aby suplementacja ta była w pełni świadoma, a przy doborze preparatów kierować się  badaniami naukowymi, które potwierdzają ich skuteczność. HorseLine ImmunoTheraphy jest produktem którego formuła została oparta na podstawie badań klinicznych. Beta-glukany, naturalna witamina C oraz drożdże browarnicze (Saccharomyces cerevisiae), są substancjami, których działanie od dawna znane jest naukowcom. 

Immunotherapy - zastosowanie w żywieniu

Beta – Glukany aktywują odpowiedź autoimmunologiczną bez względu na rodzaj problemu – wirus, bakteria, pasożyt, nowotwór. Zaliczane do błonnika pokarmowego, należą do polisacharydów, które w dużych ilościach występują w grzybach, drożdżach i ziarnach zbóż. Beta-glukany na skalę przemysłową izoluje się przede wszystkim ze ścian komórkowych drożdży. Znajdują zastosowanie jako uzupełnienie leczenia niektórych chorób zakaźnych i nowotworowych (Bashir i Choi, 2017). Immunostymulujące działanie beta-glukanu wyizolowanego z komórek drożdży zostało potwierdzone w badaniach wykonanych na koniach o masie ciała ok. 500 kg. Konie te przez okres dwóch tygodni przyjmowały wraz z porcją paszy dawkę 2g beta-glukanów dziennie co spowodowało wzrost liczby przeciwciał w ich organizmie (Jacobs i wsp., 2017). Polscy naukowcy dowiedli też, że suplementacja glukanem pobudza układ immunologiczny klaczy hodowlanych oraz ich potomstwa (Krakowski i wsp., 1999). Wykazano, że podawanie Beta-glukanu klaczom w okresie późnej ciąży może spowodować wzrost zawartości immunoglobulin IgG w siarze. Związek ten podawano klaczom drogą pozajelitową, począwszy od 4.- 6. tygodnia przed porodem. Drogocenną cechą glukanów jest także to, że oddziaływują korzystnie na wartość odżywczą paszy oraz jej smakowitość. Przez właściwości prebiotyczne wpływają na optymalizację trawienia, a stosowanie ich, nawet w większej dawce nie daje żadnych efektów ubocznych.

Beta – Glukan i jego właściwości:

  • wspomaga żywotność makrofagów, które stanowią pierwszą linię obronną systemu odpornościowego
  • regularne stosowanie beta – glukanu zwiększa ilość i aktywność komórek krwi
  • reguluje trawienie przez działanie prebiotyczne
  • wyraźnie podnosi wartość odżywczą paszy
  • odgrywa zasadniczą rolę w uruchamianiu całej odpowiedzi immunologicznej
  • skraca okres rekonwalescencji organizmu po przebytych chorobach i kontuzjach
  • przyspiesza powrót do formy

Ekstrakt z dzikiej róży (naturalne źródło witaminy C) pomimo, iż konie syntetyzują kwas askorbinowy jego obecność w diecie jest bardzo pożądana. Zapotrzebowanie organizmu na witaminę C wzrasta pod wpływem czynników stresowych oraz przy długotrwałym wysiłku fizycznym (Deaton i wsp., 2002). Podaż tego składnika jest bardzo istotna w przypadku zwierząt, które są narażone na sytuacje stresogenne, takie jak zawody, transport czy zwiększenie intensywności treningów (Marañón i wsp., 2008). Również brak dostępu do świeżej zielonki utrudnia utrzymanie w organizmie witaminy C na optymalnym poziomie. Doustne podawanie koniom kwasu askorbinowego powoduje wzrost jego stężenia we krwi. Świadczy to o tym, że witamina C jest dobrze wchłaniana z przewodu pokarmowego tych zwierząt (Snow i wsp., 1987).

W owocu dzikiej róży oprócz kwasu L-askorbinowego znajduje się także szereg innych witamin, takich jak B1, B2, B3 (PP), A, E i K oraz polifenoli (flawonoidy, proantocyjanidy). Witamina C należy do witamin rozpuszczalnych w wodzie. Jest jednym z głównych antyoksydantów pokarmowych, które zapobiegają uszkodzeniom komórek przez wolne rodniki. Kwas askorbinowy ponad to jest potrzebny w syntezie MSM oraz procesie tworzenia kolagenu, elastyny a także kwasu hialuronowego i karnityny. Uczestniczy w procesach detoksykacji, reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego, chroni organizm przed infekcją i przeziębieniem oraz wzmacnia tętnice i żyły.

Polifenole znajdujące się w owocach dzikiej róży, będące naturalnymi antyoksydantami eliminują wolne rodniki, hamują lub wzmacniają działanie enzymów. Ponad to flawonoidom przypisuje się działanie przeciwnowotworowe oraz prewencyjne w przypadku chorób układu krążenia. Flawonole i fenolokwasy (podgrupa flawonoidów) to związki o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym, przeciwgrzybicznym oraz przeciwwirusowym. Wchodząca w skład dzikiej róży, aktywna substancja o nazwie GOPO (galaktolipid), również jest odpowiedzialna za przeciwzapalne działanie owocu. Obecność witamin i flawonoidów wspomaga działanie galaktolipidu. Ponad to owoc dzikiej róży świetnie sprawdza się przy uzupełnianiu niedoboru witamin. 

Dopełnieniem formuły ImmunoTheraphy są drożdże browarnicze (Saccharomyces cerevisiae). To niezwykle cenne źródło energii w postaci białka o wielkiej wartości biologicznej, witamin z grupy B oraz wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Energia uzyskana z drożdży pomaga utrzymać układ immunologiczny w gotowości przed atakami patogenów. Ponadto ich walory odżywcze mają korzystny wpływ na organizm w przypadkach nadmiernego zmęczenia czy spadku formy a minerały, białka oraz witaminy wspomagają procesy syntezy wielu enzymów w organizmie.

Drożdże jako probiotyki mają korzystny wpływ na procesy trawienia oraz wspierają mikroflorę jelita grubego i ślepego. W przypadku koni sportowych, których dzienna dawka pokarmowa charakteryzuje się dużą zawartością paszy treściwej w stosunku do dostarczonego włókna może  dochodzić do zaburzeń flory bakteryjnej w jelicie ślepym. Prowadzi to do nieprawidłowości w procesach trawienia więc składniki odżywcze dostarczane wraz z pokarmem nie są w pełni wchłaniane przez organizm. Podawanie drożdży podnosi strawność składników pokarmowych jak również uzupełnia niedobory białka oraz witamin z grupy B,  przywracając równowagę flory jelitowej. 

W świetle przeprowadzonych badań można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że lepiej zapobiegać niż leczyć. Dlatego warto wzbogacać dietę koni o składniki immunomodelujące, których układ odpornościowy wymaga dodatkowego wsparcia. Do takich przypadków należą w szczególności konie u których doszło w organizmie do zwiększenia produktywności na skutek np. ciąży czy laktacji, spadku kondycji, obniżenia wydolności treningowej, wzrostu intensywności treningów, przebytych oraz przewlekłych chorób, nawracających kontuzji. Jak również w sytuacjach w których koń narażony jest na stres, kontakt z chorymi zwierzętami lub częstą zmianę środowiska jak: transport, zawody, pobyt w klinice, czy zmianę stajni.

Piśmiennictwo

  1. Deaton C.M., Marlin D.J., Roberts C.A., Smith N., Harris P.A., Kelly F.J., Schroter R.C.: Antioxidant supplementation and pulmonary function at rest and exercise. Equine Vet. J. 34 (Suplement), 58-65, 2002.
  2. Head E.: Oxidative damage and cognitive dysfunction: antioxidant treatments to promote healthy brain aging. Neurochem. Res. 34, 670-678, 2009.
  3. Marañón G., Muñoz-Escassi B., Manley W., García C., Cayado P., de la Muela M.S., Olábarri B., León R., Vara E.: The effect of methyl sulphonyl methane supplementation on biomarkers of oxidative stress in sport horses following jumping exercise. Acta Vet. Scand. 50, 45, 2008.
  4. Marlin D.J., Fenn K., Smith N., Deaton C.D., Roberts C.A., Harris P.A., Dunster C., Kelly F.J.: Changes in circulatory antioxidant status in horses during prolonged exercise. J. Nutr. 132 (Suplement), 1622-7, 2002.
  5. Snow D.H., Gash S.P., Cornelius J.: Oral administration of ascorbic acid to horses. Equine Vet. J. 19, 520-3, 1987.
  6. Onofre S.B., Bertoldo I.C., Abatti D., Refosco D.: Chemical Composition of the Biomass of Saccharomyces cerevisiae – (Meyen ex E. C. Hansen, 1883) Yeast obtained from the Beer Manufacturing Process. International Journal of Environment, Agriculture and Biotechnology (IJEAB) 2, 558-562, 2017.
  7. Fuchs B., Rząsa A., Szuba-Trznadel A., Haremza D.: Preparat drożdży piwnych podawany lochom prośnym i karmiącym jako czynnik stymulujący produkcyjność i zdrowotność prosiąt. Acta Sci. Pol., Zootechnica 6, 17-28, 2007.
  8. Grieshop C.M., Flickinger E.A., Bruce K.J., Patil A.R., Czarnecki-Maulden G.L., Fahey G.C. Jr.: Gastrointestinal and immunological responses of senior dogs to chicory and mannanoligosaccharides. Arch. Anim. Nutr. 58, 483-493, 2004.

Kolejny artykuł: