Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
Koszyk
Mięśnie zbudowane są z białek, przede wszystkim z aktyny i miozyny.
Do prawidłowego rozwoju oraz regeneracji powysiłkowej potrzebują “paliwa”, które dostarczane jest pod postacią wysokiej jakości składników odżywczych w łatwo przyswajalnej formie. Muscle Maker to preparat dedykowany koniom, których układ mięśniowy wymaga efektywnego wsparcia. Optymalne stężenie starannie dobranych składników dietetycznych o działaniu potwierdzonym przez badania kliniczne zapewnia szybką rozbudowę zdrowej i silnej muskulatury, pomagając uniknąć efektu zakwaszenia.
Sprawdźmy zatem jakiego rodzaju składniki odżywcze wpływają na osiągnięcie wspomnianych wyżej efektów
Spirulina – naturalny koncentrat aminokwasowy
Mikroskopijny organizm samożywny należący do gromady sinic, bogate źródło pełnowartościowego białka (poziom w suchej masie to aż 60-80%). Zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy w tym aminokwasy egzogenne.
Białko spiruliny odpowiada składowi białka zwierzęcego co czyni go wysoce przyswajalnym. Dodatkowo spirulina jest źródłem prawie 4000 różnych związków takich jak witaminy, minerały czy też inne substancje odżywcze łatwo wchłaniane przez organizm, między innymi żelazo, mangan, cynk, miedź czy selen. W jej składzie znajdują się również enzymy, bioflawonoidy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, kwas linolenowy GLA, sprzężony kwas linolowy CLA, oraz fitocyjanina i chlorofil, które wykazują działanie przeciwzapalnie, przeciwalergicznie oraz antyoksydacyjnie.
Suplementacja spiruliną jest szczególnie polecana dla koni będących w intensywnym treningu jak również w okresie rekonwalescencji. Stymuluje rozbudowę tkanki mięśniowej, niweluje zmęczenie oraz przyspiesza powrót do formy. Dodatkowo poprawia kondycję sierści i kopyt.
Badania potwierdzają, że suplementacja spiruliną zwiększa wytrzymałość organizmu i korzystnie wpływa na regenerację mięśni po wysiłku. (Hosseini i in., 2013), (Shetty i in., 2006)
Witamina E (alfa-tokoferol) – ochrona włókien mięśniowych
Witamina E jest jednym z najważniejszych antyoksydantów pokarmowych chroniących przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jej odpowiednia zawartość w organizmie jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania mięśni szkieletowych, serca oraz układu nerwowego i immunologicznego. Jakość stosowanych pasz oraz rodzaj systemu żywienia koni ma wpływ na stężenie witaminy E w mięśniach. Tylko świeża zielonka dobrej jakości może być wartościowym źródłem alfa-tokoferolu.
Siano złej klasy oraz skarmianie długo składowanym po zgnieceniu owsem (powyżej 72h) nie zaspokaja zapotrzebowania organizmu konia na witaminę E dlatego konieczna jest dodatkowa suplementacja.
Niedobór witaminy E prowadzi do dysfunkcji przepuszczalności błon komórkowych, to zaś może wywoływać zwyrodnienia włókien mięśniowych oraz miopatię (chorobę mięśni szkieletowych) powodującą utratę masy mięśniowej. Dodatkowo dochodzi do wyraźnego ograniczenia produkcji przeciwciał.
Witamina C – ważny antyoksydant
Wykazuje działanie przeciwutleniające. Niweluje stres oksydacyjny, który występuje w komórkach po wysiłku fizycznym chroniąc organizm przed działaniem wolnych rodników. Nagromadzenie ich w tkankach prowadzi do uszkodzenia komórek, co skutkuje pogorszeniem zdolności organizmu do wykonywania wysiłku fizycznego. Korzystnie wpływa na utrzymanie równowagi fizjologicznej tkanki łącznej, chrzęstnej i kostnej. Bierze udział w syntezie siarki biogennej, kolagenu i karnityny, ponad to ma istotny wpływ na zwiększenie ich przyswajania przez organizm. Zwiększone zapotrzebowanie na Witaminę C zostało odnotowane w sytuacjach stresowych (transport, zawody, zmiana stajni, wzmożony wysiłek) oraz w przypadku ograniczonego dostępu do pastwiska (świeża zielonka), czy spadku odporności (przebyte choroby, pobyt w klinice, kontakt z chorym koniem).
Zdrowa i mocna muskulatura to fundament sprawnie działającego aparatu ruchu. Mięśnie szkieletowe odpowiadają za właściwą motorykę organizmu co czyni je jednym z podstawowych elementów budowy ciała konia warunkujących komfort podczas treningów, a to przekłada się na efektywność osiąganych wyników sportowych.
Układ kostno-szkieletowy obudowany mocnymi mięśniami jest mniej narażony na eksploatację, która finalnie może doprowadzić do kontuzji w obrębie ścięgien, stawów czy kręgosłupa. Wiele kulawizn oraz nieregularności w ruchu wynika z niedostatecznie rozwiniętej muskulatury, głównie mięśni grzbietu i szyi co może skutkować pojawieniem się bólu w tym obszarze. Problem ten nie dotyczy tylko młodych koni, zaczynających pracę pod siodłem, ale również rekonwalescentów oraz wierzchowców będących w stałym treningu sportowym mających problemy z rozbudowaniem masy mięśniowej. Koń nie radząc sobie z obciążeniem (jeźdźcem) na grzbiecie, intensywnością treningów oraz bólem ma problem z podstawieniem zadu i efektywną pracą. Dochodzi do nadmiernych przeciążeń w obrębie kręgosłupa oraz nieprawidłowej pracy kończyn co nadwyręża ścięgna i stawy.
Taki sposób pracy pod siodłem, kontynuowany przez dłuższy czas może finalnie skutkować wystąpieniem ognisk zapalnych w obrębie przeciążonych partii ciała co finalnie prowadzi do różnego rodzaju dysfunkcji aparatu ruchu. Aby uniknąć szeregu kontuzji będących następstwem niedostatecznie rozwiniętej muskulatury należy pamiętać o dostarczeniu wraz z dietą składników odżywczych w dawkach potwierdzonych badaniami klinicznymi. Wszystkie te cechy łączy preparat Muscle Maker. Dla uzyskania optymalnego efektu należy wdrożyć regularną jego suplementację przez okres przynajmniej 60 dni oraz dostosować pory jego podaży do godzin pracy z koniem (podawać 6-8 h przed wysiłkiem). Pamiętaj również o racjonalnym treningu, gdyż tylko mięsień który wykonuje pracę może się rozrosnąć i rozbudować!